Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

I växthuset

Hej Göran.
Tack för ditt svar i oktober, alla plantorna förutom sötkörsbäret har visst överlevt vintern och eken är kvar. Jag bor i Tornedalen (zon 6) och har lite frågor om några plantor vi placerat i växthus:

1) Vi lyckades driva upp två Kiwano-plantor (lian-liknande växt). När de blivit placerade i växthuset började en växa som sjutton medan den andra fortsatte vara ynkligt liten. Hur kan man ordna för dem? Måste de alltid ha något att klättra efter? Den har inte ännu fått några blommor? Kan detta bero på att den vid marken blivit täckt av matjord?

2) Vi satte även myskpumpa Vintersquash F1 'Early Butternut.' (Päronmelon) i växthuset. Den ger fullt med blomanlag men vi har ännu inte sett någon myskpumpa. Ska dom pollineras? Ska den spjälas upp?

3) Den sista var Physalis (Kapkrusbär), Mycket liten. Ska man övervintra den inomhus för att få frukt?

4) Vi har även gurkor i växthuset som tyvärr fått fullt med bladmöggel, De mer "exotiska" plantorna verkar turligt nog vara resistenta men kan det påverka frukt/bär-sättningen? Kan man ta bort möglet på något sätt? Jag har prövat knipsa av de blad som blivit värst angripna men det blir bara mer.

5) Slutligen vill jag veta lite om bärmålla (smultronspenat). Kan man verkligen äta "bären" som den ger?

Mvh
Patrik

Odla Svarar: 

1. Jag känner inte till denna växt. Fråga gärna på forumet.

2. De första fruktämnena brukar inte utvecklas men ha lite tålamod. Jag har själv inte provat dessa. Meloner bör pollineras med hjälp av en mjuk pensel.

3. Physalis brukar växa kraftigt första året. Har du bra jord till den. Den går att övervintra inomhus.

4. När gurkplantorna blir gamla brukar möglet ta över. Det du kan göra är att ta bort angripna blad för att i någon mån hindra spridning. Gurkan "lever sitt liv i den yttersta metern av rankan" så det gör inte så mycket att den förlorar blad längre ner.

5. Det vet jag faktiskt inte. Fråga gärna på forumet.

Göran