Hydroponisk odling av jordgubbar

Thomas Hansson

Hej Startade upp en hydroponisk odling med 35st jordgubbsplantor. Transformerade från jord till vatten. Vatten och näringslösning cirkulerar konstant med en akvariepump. Nu har några plantor dött och vissa gamla blad blivit gula och sedan slaknar de. De nya bladen är lätt mattgröna. Står i ett rum med glasparti mot söder och även med en 2x36w 6500k lyrörslampa. Vad kan problemet vara? Använt några kapsyler vanlig jordnäring med NPK 5,5-2,18-5,15 i en 20l behållare Det finns andra plantor som ser bra ut men gula blad förekommer lite varstans. Planterades ca 19 mars, vatten bytt en gång. Har en mindre behållare just nu på ca 10 liter. Vattentemp var uppe på ca 24 grader ett tag när solen var stark, men ligger nu på ca 18-20 grader. Behöver tips.... se bild

Odla Svarar: 

Hej,

jag är inte så bra på just hydroponisk odling men kan tycka att mängden näring har varit lite högt. Jag tänker nu på hur de trivs i marken med näring, mindre kväve och högre andel fosfor och kalium. Värmen kan göra sitt. 18 grader är det inte i marken ens på sommaren, kan vara det. Sen kan det vara andel ljus kontra värmen, om det är varmt inne så måste ljuset ökas per dygn. Sen kan det vara ditt vatten, jordgubbar är känsliga för salter till exempel. Är det klorftitt vatten? Vad ligger pH på, de ska idialiskt ligga på 5,5-5,6.

Sen kan det vara så enkelt att de har fått en smärre shock från att ha bott i jord hela sitt liv och nu i vatten, det tar några veckor för dem att komma till sin rätt även om man planterar om dem i jord. Det du ska ha koll på är så att inte bladen eller gubbarna får ett gråaktigt ludd på sig. Det är gråmögel, som smittar fort. Släng allt som är smittat i så fall. Väldigt roligt med jordgubbsodling på det här sättet! Lycka till!

//Anna Theorin