Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hybrid

Hej!
Jag vet att man inte kan få egna plantor av en så kallad F1 sådd planta och om man skulle lyckas så blir det nåt annat, inte likt moderplantan.

Men hur är det med köpta plantor? Hur ska man kunna veta om det är en hybrid? Hur förökar man sådana plantor, delning? Växer hybrider långsamt? Hur är det med rotskotten t.ex. kan det med blir nåt annat?

Vänligen Gabriela

Odla svarar:

Man kan visserligen få plantor från frön av F1 (och F2)-hybrider, men som du säger, blir det inte likt moderplantan. De köpta plantorna, t.ex. penséer, är vanligen fröförökade med F1-frö så de blir ju likadana sinsemellan.

Men att den är en hybrid kan man inte direkt se, man måste veta namnet. Och har växten ett sortnamn, betyder det att den är en hybrid. Arten heter enbart familje- + släktnamn, t.ex. Viola odorata, medan Viola odorata 'Barbro' är en hybrid.

Det finns knappast några rena arter alls till salu längre t.ex. bland sommarblommor, de är alla förädlade, dvs. hybrider allihopa.

Om man sedan vill föröka en hybridplanta och få exakt likadan, så kan man försöka med olika sorters sticklingar eller genom delning, det beror på vilken metod som fungerar och det varierar från växt till växt. T.ex. Flitiga Lisor är mycket lätta att föröka med vanliga sticklingar.

Mikroförökning går också, men det behövs ju proffsmiljö till det och den kostsamma metoden används bara till de mer "dyra" växterna.

Hybrider växer inte mer långsamt än arten, vanligen är det just tvärtom. Man har försökt få fram mer snabbväxande sorter, vilket inte minst har betydelse vid köksgrödor.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2022 Odla.nu i Sverige AB