Hyacintlökar

Karin Lindström

Som bonus när jag köpte amaryllislökar hos er fick jag 3 lökar "vita julhyacinter". Varken till dessa eller till tazettlökarna hittar jag några planteringsråd. Tacksam för anvisningar hur jag bäst tar hand om lökarna -så snart som möjligt! Karin

Odla Svarar: 

Hej!

Det ska sitta en lapp på hyacinterna, men den kanske har ramlat av. Men vi tar det här.

Julhyacinter: Plantera julhyacinterna i sandig blomjord. Sätt löken i jorden så att hälften är ovan jord. Vattna lätt igenom och ställ mörkt och svalt ett tag efter plantering. Kolla då och då om det syns någon knopp. När knoppen har kommit upp cirka 3 cm, kan du ta fram hyacinterna lite varmare och ljust. Julhyacinten blommar ca 10 veckor efter plantering.

Jultazetter: Tazetter är är enkla att driva. Om de står varmt, kommer de upp och börjar blomma snabbt, inom bara några veckor. Du kan plantera dem i vanlig blomjord, men vanligare är att sätta dem i en kruka med till exempel grus eller kalksten. Sätt löken i jorden så att hälften är ovan jord. Vattna sparsamt och aldrig direkt på löken utan i jorden. Placera ljust och svalt. Har du planterar i grus, vattna så att vattnet når till rötterna men inte till själva löken.

Med vänlig hälsning Sylvia