Hur vinterförvara purjolök?

ingela johansson

Hejsan. Har en lite fråga angående purjolök. Bor i lägenhet och har odlat purjolök vid min kolonilott och undrar hur jag ska kunna vinterförvara den? Hört att man kan ställa den i sand, men kan man ha den inne i lägenheten då eller var ska jag ha den i så fall annars? Med vänlig hälsning Ingela

Odla Svarar: 

Hej!

Det finns olika sätt att förvara purjo på.

  • Bor du inte i en alltför kall zon med massor med snö så att de blir svåra att hitta, kan du låta purjon stå kvar på grönsakslandet långt in på senhösten/vintern och hämta där allteftersom du behöver. De klarar ju en hel del kyla. I söder kan de vara kvar ute hela vintern, bara du tar upp dem till våren innan de börjar växa igen och går upp i blom.

  • Du kan ta upp dem, låter det mesta av rötterna vara kvar och har dem på balkongen i en låda med sand där du kräver ner purjon med bladen ovanför jorden.

  • Har du en stuga på kollot, kan du vinterförvara purjon jordslagen i en hink eller balja med lätt fuktig sand eller sandig jord. Bör vara någorlunda ljust och luftigt.

  • Sist men inte minst, kan du förvarar den i frysen. Skär den först i småbitar och ha dem i plastpåse i en tättslutande plastburk. Ta så mycket du behöver vid tillfälle.

En bra instruktion om förvaring av olika sorters grönsaker finns här: Fröodling

Med vänlig hälsning Sylvia