Hur växer röd solhatt (Magnus)?

Helena

Hej, jag planterade två olika solhattar i höstas i en rabatt i västerläge i Göteborg, i ganska lerig jord (tror jag). Nu i slutet av juni är den ena (Magnus) ca fem cm hög och den andra har tyvärr blivit nedtrampad och verkar helt borta. Hur borde den som klarat sig hittills se ut vid det här laget? Har ingen koll på hur hög den borde blivit och när knoppar borde synas. Den som blivit nedtrampad, är det kört för den eller skall jag låta den vara kvar? Mvh, Helena

Odla Svarar: 

Hej Helena!

Solhattarna har haft en tuff vår, både sniglar och det kalla vädret har minskat dess storlek. Men om den är nyplanterad så borde den ha kommit upp minst 10-15 cm men inga knoppar än. Det är en senblommande växt som brukar få knoppar senare på sommaren, speciellt som den är nyplanterad.

Jag tycker du ska låta dem vara, det är endå rötterna som avgör om den kommer att klara sig och inte så mycket bladverket. Vänta ett tag, nu med värmen som kommer kan du vattna så borde de sätta fart båda två!

Mina solhattar hemma sen också bedrövliga ut, även de som är flera år. Sniglarna är väldans förtjusta i solhattar och som sagt så gillar de varmt väder.

Lycka till!