Hur tar man stickling från hortensia?

Caroline

Hej! Jag undrar hur man tar stickling från hortensia? Såg nåt om ett halvförvedat skott- vad är det? Tacksam för svar! Mvh Caroline

Odla Svarar: 

Hej!

Det finns två sätt att sticklingsföröka hortensior. Toppsticklingar och halvförvedade skott. Klätterhortensior är oftast lättast att föröka genom avläggare.

Man sticklingsförökar hortensia genom att ta ett halvförvedat skott som du hört.

Ett halvförvedat skott är ett skott som vuxit i år men som inte är helt mjukt eller helt förvedat, det är alltså halvhårt. Oftast är det förvedat längst ner mot basen vilket är perfekt för sticklingar av hortensior. Man tar dessa sticklingar med "klack" det vill säga att du drar försiktigt av skottet från den förvedade stammen. Då får du en "klack" som är förvedad längst ner. Denna sätter du i jorden. Klipp av alla blad på hälften för att miska avdunstingen.

Sticklingar av toppskott: Välj ut en topp som ser fin ut och som inte blommat. Toppen behöver ha minst tre bladpar så det måste vara en ganska kraftig topp. Ta bort den översta toppen precis ovanför det andra bladparet och släng den. Klipp sedan av sticklingen precis under det sista bladparer och klipp bort de bladen. Halvera de blad som är kvar på mitten. Detta hindrar avdunstningen och sticklingen kan fokusera på att rota sig.

Sätt sticklingarna i en kruka med mager jord. Ställ dem i skugga och håll fuktigt. Efter 2-4 veckor borde hortensian ha rotat sig.

Lycka till!

/Anna