Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Hur stamma upp olivträd

Hej!
Kan väldigt lite om odling och behöver därför vägledning.

Jag fick ett olivträd av mina vänner när jag fyllde år i oktober 07. Det är inte uppstammat utan har två grenar ca 2 cm från jorden, och små grenar utifrån dessa två grenar. Hela plantan är inte högre än ca 40 cm.

Hur formar jag denna lilla planta bäst? Kan jag stamma upp den och hur gör jag då? Vad händer om jag låter den växa fritt? Kommer en stam att framträda eller blir det en låg olivbuske?

Hälsningar Ulrika

Odla Svarar: 

Det är svårt att säga något utan att se plantan. Om den ena stammen är betydligt kraftigare, kan du kanske ta bort den andra och rikta den kvarvarande försiktigt uppåt. Sedan tar man bort alla skott som kommer under "kronan", som man formar genom att klippa grenarna i kronan så att de grenar sig. Det tar dock många år innan det blir något snyggt träd, och som sagt, det är svårt att förklara utan att se plantan och alla plantor är individuella...

Sylvia