Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hur sköta rosenskärm?

Hej Sylvia

Jag köpte en fin rosenskärm i vintras, hyfsat stor och med en stor blomma. Jag har sedan dess fått flera nya blad och blommor. Blommorna ser fina ut, men bladen vill inte utvecklas helt ut utan skrumpnar lite innan de kommer så långt, och får torra, svarta fläckar på sig. De torkar sedan i kanterna och några har ramlat av. Det ser inte så snyggt ut, även om plantan i sig verkar frisk och fri från i alla fall skadedjur. Så jag tänker att det har med miljön att göra, men kan inte lista ut om det är för mycket/för lite sol, vatten eller fuktig luft. Den har fått lite näring då och då.

Tills i sommar stod den i ett mycket soligt söderfönster och trots att jag sprayade och vattnade regelbundet tror jag att det var det som var problemet. I juni flyttade jag in den i badrummet, vid ett fönster mot öst. Tror att den har mått hyfsat bra där, där är det ju också fuktigare, och det senaste bladparet som utvecklades var också finare, även om det inte orkade utveckla sig hela vägen ut. Men nu på hösten är det inte mycket sol i öster, och jag vet inte hur jag ska prioritera - sol, vatten, fukt ...

I blomsteraffären där jag köpte blomman hänger ett annat exemplar som ser ut att må toppenfint, trots att den knappt får något dagsljus alls. I en blomsteraffär är det ju fuktigt, så jag lutar åt att det är det som är det viktiga.

Tack på förhand för lite hjälp med detta!

/Linda

Odla svarar:

Hej

Rosenskärm, Medinilla magnifica, är en mormorsväxt som kommit igen. Förr odlades rosenskärm i svala, ljusa salar, ofta utan centralvärme, salens kakelugnar eldades när man hade bjudningar och söndagsmiddagar. Så miljön var sval under vintertid, cirka 18 grader, luften var hyfsad fuktigt och ljuset från de ofta stora fönstren föll mild på blommorna som placerats på piedestal framför väster- eller söderfönster bakom en tunn spetsgardin, men aldrig i full solgass.

Nu har vi inte dessa salar längre men man får försöka ordna en bra plats ändå för sin rosenskärm. Badrummet med sitt höga luftfuktighet skulle nog fungera bra, förutsatt att du kan ordna tilläggsbelysning som du har påslagen över växten cirka 12-14 timmar/dygn. Duscha gärna på bladen då och då. Plantera om på våren, välj en hög kruka med porös blomjord.

Under tillväxtperioden bör rosenskärmen placeras mycket ljust och varmare, det bör också vara hög luftfuktighet. Plantan får aldrig torka ut, den kan vara mycket törstig särskilt under blomningen.

Med vänlig hälsning Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB