Hur ska jag plantera Amaryllis?

Berit Ekström

Fick en amaryllis i gåva när jag började att prenumerera på en trädgårdstidning. Tydligen ska det bli många röda blommor! Hur ska den planteras?

Odla Svarar: 

Hej,

det beror på om löken du fick var satt i jord eller bara kom som en lök? Om den kom som en lök, vilket jag tror, så gör du såhär:

Kolla så löken inte är skadad, den skall inte heller ha virusangrepp eller vara mjuk.

Dagen innan du ska plantera amaryllisen, ställ den över ett glas e.d. med rötterna i vatten (men inte själva löken!) över natten. Då sväller rötterna och väcks till liv.

Välj en kruka som inte välter så lätt, för blomman blir tung. Krukan skall vara så stor att ca två fingrar i bredd går mellan löken och krukkanten.

Plantera amaryllislöken, en tredjedel av löken skall vara ovan jord. Vanlig blomjord går bra, men ta lite lecakulor i botten.

Vattna igenom jorden rejält, ha i lite mer jord om den sjunker undan och ställ sedan krukan med en pappershuva över i ett fönster ovanför ett påslaget element, eller annars mörkt och varmt så att rotbildningen snabbt kommer igång. Om din amaryllis inte vill växa, brukar det betyda att den står för kallt.

Vattna inte mer nu innan blomstängeln kommer upp, det brukar ta någon vecka. När blomstängeln har kommit upp tar du bort huvan och förser krukan med ett s.k. amaryllisstöd som det finns olika att köpa.

Börja vattna igen, när blomstängeln är uppe. Men vattna sparsamt och gärna på fatet så stjälken inte ränner i höjden, för då tippar den lätt p.g.a. de tunga klockorna. Men skulle bladen bli blågröna och blomman sloka, vattnar du förmodligen för lite. Lagom är bäst! Någon gödsel behövs inte nu.

När amaryllisen har börjat blomma, ställ den helst lite svalt, i fönster eller en bit in i rummet.

//Anna Theorin