Hur ska jag behandla mitt avokadoträd?

Maya

Hej! Jag blev fantastiskt lycklig när jag fick en avokadokärna att gro. Nu ser den ut såhär och är ca ett halvt år gammal. Hur ska jag göra för att få den att växa på brädden (grov stam) och bli ett träd? Bör jag sätta den i större kruka? Beskära? Jag är så himla rädd om den och vill verkligen att den ska trivas och växa sig stark & stor!

Nu står den i vårat vardagsrumsfönster och får sol på sig nästan hela dagen. Den verkar trivas och växer på höjden.

Kan jag ta ut den i sommar? Finns det något speciellt man ska akta sig för när det gäller avokado? Hade blivit förtvivlad om jag dödade den pga okunskap.

Tacksam för svar & alla tips som finns!

Odla Svarar: 

Hej!

Snygg katt... Jo, du kan klipsa av det översta bladparet så att avokadon bildar en förgrening där. Det vanliga är att det kommer 2 nya grenar där man knipsat så man kan sedan knipsa dessa grenar igen så att även de får förgreningar. Skulle det komma grenar från stammen under den tilltänkta kronan, så ta bort sådana grenar innan de hinner växa till sig.

Det är bra att byta avokadon till en större kruka med ny jord cirka en gång om året på våren. Lyft hela jordkokan till en större kruka med jord på botten och ös på mer jord på sidorna. Så att du inte stör rötterna.

Visst kan du ha avokadon ute under sommaren, men inte förrän det säkert är frostfritt. Du bör vänja den sakta för utelivet genom att ta ut den några timmar och så in igen, öka tiden tills den kan stå ute hela dygnet. Placera den inte i värsta solgasset, särskilt inte i början.

Med vänlig hälsning Sylvia