Hur rädda döende brudorkidé?

Eva

Jag har ärvt en phalaenopsis, brudorkidé, efter min bror och den mår inte bra. Den har varit stor och frisk, men nu skrumpnar och gulnar bladen långsamt, sen ett halvår ungefär, och den ser ut att dö. Trots det blommade den för en månad sen (råkade tyvärr oavsiktligt bryta av blomman, som var liten).

Den står i ett västerfönster, och är inte utsatt för drag. Jag sprayar den med vatten varje dag. Jag måste oavsiktligt ha vattnat den för mycket, för alla rötter är tunna torra trådar, utom en del gröna luftrötter, som kämpar på och fortfarande växer.

Kan man sätta den in vatten så att den får nya rötter? Den är viktig för mig, vad kan jag göra för att rädda den? Går det?

/Eva

Odla Svarar: 

Hej

Brudorkidén, Phalaenopsis, saknar de bulber som orkidéer vanligtvis har för lagring av vatten. Det är därför viktigt att jorden hålls på en jämn fuktnivå under blomningen. Använd gärna kalkfritt vatten. När brudorkidén inte blommar kan jorden få torka upp något mellan vattningarna. För blöt jord eller stående vatten i bladvecken kan göra att plantan börjar ruttna. Brudorkidén får inte nya rötter genom att du sätter den i vatten, snarare tvärtom.

Du kanske har vattnat för mycket, dessa brudorkidéer lever i naturen på trädstammar och behöver inte vattnas så ofta. Sedan hör det till att de vill växa med rötterna synliga, de tar näring ur luften och rötterna behöver ljus. Du har väl inte din brudorkidé i en mörk ytterkruka? I så fall, ta bort den.

Spraya bladen med regnvatten kan du göra men inte nödvändigtvis varje dag. Brudorkidéer trivs när luftfuktigheten är hög och gillar därför att duschas ofta, dock inte på utslagna blommor.

Placera din brudorkidé mycket ljust men skugga den från direkt sol under sommaren. Under perioden vår till höst kan du ge plantan särskild orkidénäring ungefär varannan vecka, resten av året ges näring en gång i månaden.

Ta också en titt så att du inte har ohyra som ullöss på plantan. Dessa små rackare är ett gissel och ifall du hittar sådana måste du behandla mot dem.

Med vänlig hälsning Sylvia