Hur planteras en Bollpil?

Ulla Källström

Vi har tänkt köpa 2 bollpilar. Är det för sent att plantera dem nästa vecka, V24? Hur planterar man dem på bästa sätt? Hur höga blir de? Behöver de extra omsorg på något sätt? Vi bor i Västerbotten 8 mil väster om Umeå. Ulla

Odla Svarar: 

Hej!

Jag antar att du med bollpil menat klotpil, Salix fragilis 'Bullata', från Terijoki i Finland? Den bildar en rund krona utan beskärning. 

Om ni köper krukodlade plantor så går det bra att planterade dem även mitt i sommaren, men helst inte mitt på en väldig värmeperiod. Regnväder är att föredra. 

Den har inga större krav på växtplatsen, bara den inte är extrem på något sätt, d v s torr sandjord eller blött lera. En normal trädgårdsjord som sedan hålls lagom fuktig passar den bra.

Plantera den inte djupare än vad den står i krukan och slå en stabil stödkäpp i gropen först.

Storleken på klotpilen beror ju på växtplatsen, tillgång på vatten är avgörande. Den kan bli ett ganska stort träd, jag har sett sådana med 7-8 meter i diameter och nästan lika höga.

Tänk också på att plantera den långt, minst 5 m, ifrån avloppsledningar, elledningar, brunnar och hus då rötterna har en förmåga att vandra iväg. 

Sylvia