Hur plantera begoniaknölar?

Anne-Louise

Hej Jag har köpt tre olika sorters begonior som heter: Begonia 'Samba', Begonia 'Bridesmaid' och Begonia 'Golden Balcony' från Odla.nu. Men hur planterar jag dem för det var tre lökar av varje? Ska jag har alla tre lökar i samma kruka? Hur djupt ska jag sätta dem?

Tacksam om jag kan får lite råd om planteringen.

MVH Anne-Louise

Odla Svarar: 

Hej

Jag föreslår att du planterar alla tre begoniaknölarna i samma kruka, som då bör vara ganska rymlig.

Begonia 'Golden Balcony' är en hängande sort så den bli jättefin om du planterar i en sådan där hängande ampel med flat botten som den är planterad i på bilden i OdlaSHop. De övriga begoniasorterna är halvhängande sorter som du kan ha i en större kruka på bordet eller altangolvet eller var du nu vill ha dem.

Plantera begoniaknölarna i krukorna nu i april-maj och ha dem inomhus tills det blir varmt även nattetid. Sedan kan du börja avhärda dina begonior för utelivet genom att ställa ut dem under dagen och ta in igen för natten, tills det säkert är frostfritt.

Krukorna och ampeln bör vara 30-35 centimeter vida och så fyller du dem med en bra, lecablandad blomjord. Plantera begoniaknölarna grunt, så att den skålformade ovansidan precis kommer under jorden. Om du vill ha en lägre, yvigare begoniaplanta kan du toppa skotten lätt när de är cirka 10 centimeter långa.

Efter några veckor, när begoniorna växer bra, kan du börja ge lite gödning med flytande växtnäring, typ Substral.

Du kan sedan förvara begoniaknölarna i samma kruka under vintern, bara ta in den och låt den torka, svalt och mörkt.

Med vänlig hälsning Sylvia