Hur planera stor tomt?

Victoria

Hej

Jag har en något stor tomt (ca 12000 kvm) där ca 4000 kvm är mer åt trädgårdshållet. Det här är verkligen en fantasi och möjligheternas tomt men hur ska jag kunna skissa upp min planering? Tomtkarta har jag införskaffat men det är rätt svårt att få till mätning av befintlig växtlighet.

Det fanns redan vid inflyttningen några äppelträd och vi har planerat 2 till plus att vi räknar med att plantera fler för att få tak till trädgården. På en del av tomten finns även en dunge med lövträd (främst björk) som jag tänkt ska förvandlas till ett lummigt woodland. Men största delen av tomten/trädgården består idag av gräsmatta, mer eller mindre välskött och en åker/äng dessutom är det få nivåskillnader.

Så till frågan: Hur ska jag få till en användbar skiss att planera utifrån? Är det bara måttband i gigantformat och villig medarbetare som gäller eller finns det någon praktisk teknisk pryl som kan underlätta? Jag har tittat på GPS men de verkar vara så grova att det inte kommer visa rätt var mina träd och befintliga planteringar är.

/Victoria

Odla Svarar: 

Hej Victoria

Vilket angenämt problem - roligt med stor tomt menar jag.

Om du saknar utrustning tycker jag att du skall dela in tomten i mindre kvadrater och sätta pinnar i skärningspunkterna. Du kan använda långt måttband till det eller låna en liten lasermätare. Man kan låna ett så kallat famnamått av en bonde eller lära sig stega 1-meterssteg, om man inte är fullt så noga. Mycket utrustning går att låna på exempelvis Cramo. Gör motsvarande rutnät på din ritning så faller sen det mesta sen på plats.

Du kan också kolla på Eniro och skriva ut bild på din tomt så kanske du kan få lite ledning var träden är placerade. Tycker du det är krångligt kan du ta hjälp förstås, men med lite tålamod klarar du det säkert.

Lycka till!

/Karin