Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hur övervintrar jag växter i kruka

Hej!
Som nyinflyttad ume-bo undrar jag över hur jag förvarar de växter som jag tagit med från södra Sverige. Det gäller prästkragar, vallmo, kärleksört samt två forsythiabuskar.

Blommorna har grävts upp från rabatt i Dalarna, i zon 5, och sedan växt i rabatt i Närke, zon 3, i några år.

Forsythian är sidoskott. De grävde jag upp i zon 3 i Närke i somras, efter blomningen. De har stått i var sin kruka i sommar, och gör så fortfarande.

Jag bor nu i lägenhet med balkong med tak, samt har ett kallförråd. Växterna finns nu i platskrukor, ca 25 cm i diam. I vår flyttar vi till nytt hus och ännu ej anlagd trädgård. Det sista som lämnar människan är hoppet - hur ska jag göra?

AnnMarie

Odla svarar:

Om du har ett kallförråd, kanske växterna klarar sig där, beroende på förstås om det blir JÄTTEkallt där? Kan du ev. ordna en frostvakt, dvs. ett litet element som slår på om temperaturen hotar gå under 0-strecket?

Isolera krukorna med t.ex. husisoleringsmatta eller frigolit så att inte jorden fryser igenom. Kolla några gånger under vintern om de behöver vatten, de får ju inte helt torka ut. Men vattna bara om du lyckas hålla jorden så att den inte fryser till en hård iskoka.

Detta var inte det allra lättaste, men försöka duger ju. Främst är det forsythian man ska skydda, de andra är perenner och borde lättare klara sig.

Lycka till!
Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB