Hur övervintrar jag våra dahlior?

Kristina Norén

Köpte några dahlia lökar av er i våras, på grund av dåligt väder planterade vi ut dem i stora krukor senare under sommaren. Dom växte bra ca 40cm men blommade inte. Hur gör vi med vinterförvaring, samt hur gör vi för att få dom att blomma nästa sommar?
Med vänlig hälsning. Kristina Norén

Odla Svarar: 

Hej,

dahlior tar ganska lång tid på sig att börja blomma och man måste ibland förodla dem inne på våren om vädret ute är dåligt. Då planterar man dem inomhus och börjar vattna, när temperaturen är okej avhärdar man plantorna för att sedan plantera ut dem. Glöm inte att dahlior ska planteras grunt, ovansidan av knölen ska precis ligga under jordlagret.
Det ni kan göra nu är att gräva upp rötterna/knölarna och lägga på ett svalt och mörkt ställe, det skall bara vara lite jord med runt knölen. Lägg dem i en låda med torvströ, se till så det inte är för fuktigt under vintern. Om ni kan förvara krukorna inne istället så kan man bara ställa in krukorna på ett frostfritt, mörkt ställe. På våren byter ni jorden och glöm inte att dahlior vill stå soligt och gödslas gärna hela sommaren.
//Anna Theorin