Hur mycket och när kan jag beskära mina prydnadstallar som har rakat i väg på höjden till mellan 3 - 4 meter?

Jan Hållberg

Jag har en större grupp av prydnadstallar, kryptallar, som har vuxit till en höjd av 3 - 4 m och jag undrar hur mycket, max, som jag kan beskära dom utan att ta död på träden och vid vilken tidpunkt på året det bör göras. Jag är bosatt i mellannorrland, Örnsköldsvik, och här är våren sen.

Jan

Odla Svarar: 

Hej! Det bästa hade varit att varje år, från midsommartiden till början av juli, d v s när de nya skotten är ca 7-10 vm långa, knypa av dryga hälften av deras längd. Bilder om hur man gör finns i denna artikel. Om du klickar på bilden så får du den större.

Men nu är ju dina tallar förvuxna... Jag tycker att det oftast blir snyggare med uppstamning än nerklippning. Genom att ta bort de nedersta grenarna så att en eller flera stam/stammar bildas, så höga man önskar, men vanligen är 1/3 stamhöjd lagom. Då skapar man också ny plats i rabatten för perenner eller lökväxter att plantera vid stammarna och samtidigt behåller man den gröna stommen. Om man sedan fortsätter "knypa" varje år så att kronan hålls snygg, så är ett sådant här småträd verkligen fint.

Bästa tiden för kraftigare beskärning är på våren innan de börjar växa eller i augusti-september när de avslutat sin tillväxt.

Med vänlig hälsning Sylvia