Hur många lökar behövs?

Jim

Hej

Jag har grävt i gräsmattan (avlopp) med skador som följd på en yta ca 2x30 löpmeter som skall återställas med ett lager ca 10 cm tjockt material. Tänkte passa på att plantera smålökar typ scilla, krokus el liknande i det. Marken som är lerjord, utgör den yta som jag skall dölja med lämplig jord. Hur många lökar behövs?

Mvh Jim

Odla Svarar: 

Hej

Om du sedan ska ha gräsmatta på denna yta, behöver du självklart en väldränerad, något sandig gräsmattejord, som även passar till smålökarna. Dräneringen är extra viktig eftersom du har lerjord där vatten annars lätt samlas och får lökarna att ruttna. Så medan du ändå har öppen jord, gräv ner en rejäl dränering.

Du behöver en hel del lökar om du vill att det ska täcka väl inom några år. Visserligen sprider sig scillan bra både med sidolökar och frö, men det tar ju lite tid.

Räkna med att du behöver 50 lökar per kvadratmeter så köp gärna storpack! För denna yta rör det sig ju en hel del. Fast du behöver inte krypa där och plantera dem en och en, gör en naturlig plantering genom att slänga lökarna över ytan och trycka ner dem där de landar, dock inte så att de sitter fast i varandra.

Scilla är den mest lämpliga till en sådan här plantering, men du kan förstås slänga dit några nävar med botaniska krokus, vintergäck, snöklockor, snödroppar, våriris och vårlök, Gagea lutea, också. Se min bild på en sådan gräsmatta med vårlök och scilla. Det måste ju vara sådana lökar som senare tål att gräset klipps när lökblasten har börjat gulna.

Vi hos Odla.nu säljer sådana lökar, som du tänker dig att plantera, för fullt nu, du hittar dem här: Odla.nu Shop - Vårglädje lökväxter

Se för övrigt mitt bildreportage om Botans lökäng också: Botans lökäng

Med vänlig hälsning Sylvia