Hur lyckas med frösådd?

Sören

Hej

Jag köpte frön av er tidigt i vintras, nästan alla är klätterväxter som jag tänker sätta i stora krukor och lådor utomhus. Luktärt, varggap, blomma för dagen och törnrosas kjortel. Råden finns ju på påsarna men jag är ändå osäker.

Min erfarenhet av frön sådda inomhus är att de är så späda när de kommer upp att de lätt vill lägga sig ner vid vattning och sen reser de sig inte och sen förtvinar de. Och/eller kan jag så de direkt i krukorna utomhus som "direktsådd"?

Tacksam för svar!

/Sören

Odla Svarar: 

Hej

När det gäller att så klätterväxter så är de ofta slinkiga och tunna som småplantor, så du får erbjuda en tunn grillpinne som klätterställning redan till småplantorna.

Av dessa som du nämner går luktärt, varggap och blomman för dagen även att direktså ute när frostrisken är förbi, även om blomningen då blir lite senare.

Törnrosas kjortel behöver förkultivering, annars blommar den så sent att det snart är dags för frosten att komma. Så fröna varmt och ljust i en lite större kruka som du tar 2/3 vanlig blomjord på botten och bara 1/3 såjord på toppen. Då kan rötterna växa in i blomjorden och du behöver inte förkultivera. Gödselvattna senare på våren och ge en klätterpinne till rankan så fort den börjar växa uppåt.

Med vänlig hälsning Sylvia