Hur köper man löjtnantshjärta?

Ebba

Hej

Min sambo och jag skall gifta oss och hade tänkt ge små presenter till de allra närmsta gästerna som åkt långt för att närvara. Till min mormor hade jag tänkt att jag skulle ge en liten, liten kruka med en löjtnantshjärta-grodd. Hon älskar löjtnantshjärtan och det blir också lite symboliskt. Hon har rosa och vita hemma men jag har sett att det även finns röda, stämmer det? Var får man tag på dessa i så fall?

Jag har också hört att det är svårt att få frön från löjtnantshjärtan att gro. Vad är skillnaden på färska fröer och såna man köper i påse? Hur lång tid tar det innan dessa blir en liten planta? Vi gifter oss i juni 2014. Har också hört att man kan köpa dom som en färdig liten planta, hur stor är en sån?

Förlåt för mina många frågor och tack på förhand!

Hälsningar Ebba

Odla Svarar: 

Hej

Vilken underbar tanke! Du kan självklart göra krukor med löjtnantshjärta-bebisar till de närmaste. En annan växt som är ljuvlig i sammanhanget är förgät-mig-ej. Båda finns att köpa som färdiga plantor under den tiden som ni tänker gifta er och det är just färdiga plantor jag rekommenderar, eftersom det med fröplantor kan det vara svårt att pricka in rätt tid.

Här hos Odla.nu brukar vi sälja småplantor av löjtnantshjärta av en sort som heter 'King of Heart', namnet passar ju bra. Sorten är rödare än de gamla sorterna och har även mörka stjälkar och blad. En annan liknande sort är 'Valentine'. Du kan ju testa i år och se så att det sedan kommer att fungera nästa sommar. Plantorna är kanske 5-10 centimeter höga när de levereras, men de växer ganska fort.

Jag kan inte med säkerhet säga att sorten jag beskriver kommer att finnas med i årets sortiment, men det är sannolikt. Om du prenumererar på vårt nyhetsbrevet från Odla.nu så får du alla erbjudandena allt eftersom sådana kommer. Nyhetsbrevet är gratis.

Att det kan vara svårt att få vissa frön att gro beror på att de vill inte ha torkat mellan frömognaden och sådden. För sådana frön är naturmetoden bäst, det vill säga att moderplantan får så dem under sig så fort de har mognat, eftersom de vill bli sådda direkt medan de ännu är fuktiga och färska. Sådana frön brukar kallas färskgroende. Julros, silverax och just löjtnantshjärta är exempel på sådana frön. Vissa föreningar som STA och även några fröfirmor (Jelitto t ex) kan ibland erbjuda färska fröer.

Med vänlig hälsning och lycka till Sylvia