Hur hantera lasagneplantering på hösten?

Pia

Hej

Jag gjorde en lasagneplanering enligt era tips med små iris, krokusar och tulpaner. Det blev ganska bra men nu undrar jag vad jag ska göra när allt har vissnat?

Ska jag fortsätta vattna tills frosten kommer? Kan lökarna vara kvar i jorden i krukan över vintern (jag har vinterförvaring under huset frostfritt)? Måste jag ta upp och plantera om alla lökarna sen till våren?

En fråga till; vi köpte ett plommonträd, Opal, förra året. Det ser lite konstigt ut med en fin förgrening först, men sen i mitten på den växer en smal gren/stam rakt upp med en krona till ovanför den andra. Det såldes så och dom sa inget om det, ska vi beskära trädet?

Dessutom tror jag det fått hagelskottssjukan, det är fullt med små hål i alla blad. Vad kan man göra åt det?

Vi fick inga blommor på det i år men jag vet att det kan ta tid.

Hälsningar Pia

Odla Svarar: 

Hej

Hmmm ... lasagneplantering med vårblommande växter gör man ju på hösten och förvarar den sedan nästintill frostfritt men det gör inget med lite frostknäppar då och då. Man vattnar när man planterar, men sedan ska man vara försiktig med vatten under vintern. Skydda krukan med juteväv eller dylikt mot skadedjur.

Sedan är det meningen att man ska plocka fram krukan när vårvärmen återvänder och vårblommorna ska vakna och låter den börja blomma. Man vattnar då normalt så att växterna aldrig torkar ut.

När växterna har blommat färdigt, fortsätter man vattna tills blasten har vissnat ner. Under sommaren kan krukan ligga torr någonstans och på hösten kan man plantera om lökarna, kanske i rabatten eller i krukan igen med ny jord. Tulpaner kanske man behöver byta ut beroende på om den är en återkommande sort eller inte.

Jag har lite svårt att föreställa mig hur plommonträdet ser ut. Kan du ta en bild och ställa din fråga om det på nytt med bifogad bild? Observera att detta mail inte går att besvara utan du får alltså ställa din fråga på samma sätt som du gjorde förra gången.

Med vänlig hälsning Sylvia