Hur göra med mitt kungsljus

Eva

Hej

Först måste jag säga att jag gillar er sida och de växter jag beställt från er. Alla har tagit sig bra och är vackra i rabatten. Dock inte Freesians lökar som aldrig dök upp. Synd, jag hade sett fram emot deras prakt. Jag bor i Göteborg och planterade dem på våren för att de enl uppgift skulle komma upp samma sommar.

Men min egentliga fråga är om kungsljus. Jag sådde kungsljus från frön och de tog god tid på sig att gro, men till slut fick jag två att växa till sig såpass att de kunde planteras ut. Men förra sommaren tog de sig dåligt. De växte till två bladrosetter på marken men inget mer. Klarade vintern bra och bladen höll sig gröna. I år växte de av bara sjutton, och den ena är över två meter hög och har blommat villigt tills alldeles nyligen. Nu ser bladen hängiga och aningen risiga ut, men den håller sig ståndaktig.

Ska man klippa ner den eller bara låta den vara under vintern? Har aldrig haft denna sortens växt tidigare och många har kommenterat dess ståtlighet.

Vänliga hälsningar Eva

Odla Svarar: 

Hej

Trevligt att du gillar vår sida och våra växter. När det gäller freesian, hör av dig till vår Kundtjänst på mailadressen info@odla.nu för eventuell kompensation.

Kungsljus är egentligen en tvåårig växt som kommer upp som en bladrosett år 1 efter sådden, år 2 blommar den för att sedan fröa av sig och börja om igen. Ibland går det bra att direkt efter blomningen klippa av blomstjälken och få kungsljuset att komma igen även år 3, men det är inte säkert. Däremot, om fröna nu har mognat och fallit av, kommer du nog att få en hel del småplantor av kungsljus på våren som kanske blommar nästnästa sommar.

Med vänlig hälsning Sylvia