Hur gör jag med mitt fikonträd

Micke

Hej Sylvia,

Du har hjälpt mig så bra tidigare :)

Så här svarade du sist på min fråga: Har du haft det inne hela sommaren, så kan det mycket väl stanna kvar där. Ha det så ljust och svalt som möjligt.

Men om du önskar få fikon, skulle det behöva en sval vintervila utan gassande element intill, idealet vore så där 5-10 grader. Kan du ordna det?
Vissa övervintrar sina fikonträd i trappuppgångens svala fönsterkarmar.

Så nu undrar jag om jag kan ta in mina fikonträd från trapphuset så de får lite mer värme? Ska jag beskära dem något, tänker då främst på det som är 50 cm högt men lite kraftigare grenar (1-3 cm tjocka)?

Mvh Micke

Odla Svarar: 

Hej!

Du behöver egentligen inte ta in den för värmens skull, det blir ju varmare även i trapphuset när vårvärmen kommer. Bara det är ljust, så, Men har du balkong så kan du under sommaren ha ditt fikonträd där ute. Vänj den sakta att vara ute, ta inte ut den direkt från rumsvärmen.

Det går ju att beskära fikonträd om du vill, men man måste inte. Det är svårt att "hinna med" beskärningen av fikon: antingen är det fel årstid, den blöder på våren, eller så har den frukt.

Man beskär fikon när den är i vila, annars kan den alltså blöda, så någon gång under hösten/vintern när fikonplantan är klar med frukten och nya knoppar inte har kommit ännu. Gamla skott som burit frukt brukar bli kala, klipp ner dem till tre-fyra ögon.

Långa skott kan man toppa ner till hälften när de är unga och gröna på sensommaren. Eventuella döda eller skadade skott tas förstås alltid bort. Vill du ha din fikonplanta i trädform, som kanske är enklast för dig, så toppar man fikonplantan efter att den har nått den höjd man vill den. När nya skott kommer, toppas dessa vid två till fyra ögon. Det kommer ju nya skott hela tiden, dessa toppar man så man får en fin krona. Skott och blad som kommer på stammen under kronan klipps bort.

Vill du hellre ha fikonplantan i buskform toppar man den 5-15 centimeter ovan jordytan och de nya skotten som kommer toppar man sedan hela tiden efter två till fyra ögon.

Med vänlig hälsning Sylvia