Hur giftiga är insektspinnarna?

Malin

Hej

Jag är en nykläckt balkongodlare som har gråtit en bra stund nu. Problemet är att jag behandlat vissa av mina plantor med Provado insektspinnar. Mina tomater bl.a. och sen gett tomater till mina barn. Jag odlar i princip bara ätliga växter och missade helt att det stod "inte för ätliga växter" på förpackningen. Min ena tomat, min allra första planta som fick mig att odla mer och mer, har blivit gigantisk och det har börjat komma jättemånga tomater på den. Jag kommer inte ihåg OM jag behandlade den! Hur ska jag göra, jag kommer inte ihåg riktigt vilka plantor jag har behandlat.

Är jätteledsen nu och arg på mig själv. Känns som att jag har eventuellt nu har lagt ner allt jobb, pengar, tid och omtanke i onödan.

Tacksam för svar.

Mvh Malin

Odla Svarar: 

Hej

Jag frågade tillverkaren av Provado-pinnar vad som gäller. Så här svarar Tomas Kvillström från Bayer:

"Provado Pinnar är inte godkända av Kemikalieinspektionen för att behandla ätliga växter såsom tomater. Därmed kan jag inte heller ange någon specifik karenstid utan kan bara informera om att tomaterna inte bör ätas.

För professionella odlare används samma aktiva ingrediens till behandling av ätliga växter, men för konsumenter är det alltså inte tillåtet."

Så man kan undra varför det skulle vara giftigare för konsumenten än för de professionella odlarna att använda samma ämnen?

Med vänlig hälsning Sylvia