Hur fröså pioner

Lena

Hej

Hur frösår man pioner? Måste de förkultiveras inomhus eller kan man så fröna direkt på växtplatsen och i så fall, när är bäst tid?

Mvh Lena

Odla Svarar: 

Paeonia (Ranunculaceae), pion, finns i många arter och sorter, sådden är lite beroende på vad du har. Men pröva dessa metoder som STA Stockholmskretsen rekommenderar:

Sådd i papper inomhus Metoden innebär att man sår pionfröna i ett väl fuktat våtstarkt papper, som hushållspapper, kaffefilter eller dylikt. Papperet viks i tre delar och läggs därefter på en tallrik och fuktas väl, låt överflödigt vatten rinna av. Vik därefter upp papperet och så fröna på papperets mellersta fält. Lägg sådden i en tunn plastpåse. Påsen får inte vara av fryskvalitet, eftersom dessa är för täta, alternativt gör några små hål i den. Papperet har begränsad livslängd, så vid långvariga frösådder kanske det behöver bytas ut. Pioner kan ibland ta lång tid på sig, kolla då och då! När pionfröna börjar gro och skickar ut roten, kan de försiktigt planteras i egna krukor i såjord.

Sådd i kruka ute Så i krukor i såjord och placera ute, men se till att frösådden inte torkar ut när vårsolen börjar värma. Utsätt inte sådden utsätts för kraftiga regn heller. Sådden kan placeras i kallbänk, växthus eller inglasad balkong. Kolla ofta!