Hur förhindra rönnspirea att spridas?

Viktoria

Hej

Hur djupt måste jag stoppa ner något i jorden för att förhindra spridning av rönnspirea? Jag har ägnat mycket tid åt att ta bort rönnspirean men ska spara en rad mot vägen som en liten häck.

Hur ska jag sköta den så den ser snygg ut? Kan jag klippa ner fula grenar nu i slutet av juni? Huvudplantorna ser fula ut med grönt bara längst upp. Skotten är gröna och fina ända nerifrån. Våra ser inte ut som på en del bilder jag sett som visat en rejäl rönnspireabuske. Tror vi har liten rönnspirea då den inte är så hög.

Mvh Viktoria

Odla Svarar: 

Hej

Om du vill stoppa spridningen av rotskott från din rönnspirea så gräv en ränna cirka halvmetern från rönnspireaplantorna och minst lika djupt, gärna mer. Kör ner antingen en stadig rotmatta på "högkant" i rännan eller använd en stadig plastskiva eller något annat, bara den håller för rottrycket. Låt det inte bli några skarvar där rönnspireans rötter kan slingra sig igenom.

Du kan efter blomningen klippa ner alla gamla, fula grenar ändå ner till marken och låta de unga vara kvar. Ser det hemskt ut nu, så är det dock inget som hindrar att du tar bort de fula grenarna redan nu.

Det finns några namnsorter av rönnspirea, Sorbaria sorbifolia, till exempel 'Pia' och 'Sem'. Din spirea kan ju vara någon av dessa.

Med vänlig hälsning Sylvia