Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Hur får/odlar man...

Hej
Jag har odlat olika växter sen jag var 7 år (nu 15 år gammal) och nu försöker jag odla lite mer ovanliga växter. Så jag undrar vart man kan få tag i Kanel och Vanilj och hur man odlar dem. Kan man ympa dem på en annan planta?

Sen har jag ett par frågor till: Hur ympar man citrus växter?

Jag har sått kärnor från passionsfrukt och de har kommit upp men det blir bara som långa trådar. Hur skall jag göra?

På samtliga frågor ställs också frågan: Kan de bära frukt? Hur lång tid tar det? Om inte kan bära fukt, vad skall jag göra för att de skall kunna göra det?

MvH: David

Odla Svarar: 

Roligt med unga växtentusiaster! Nästa generationens plantskoleman, kanske?

Kanel, Cinnamomum ceylanicum, är ett stort träd från Ceylon. Trädets gulbruna bark torkas och används sedan som kryddan kanel i matlagningen. Så jag tror nog att du inte har plats för den hemma, annat än när den är en liten planta. Frön till den finns nog inte heller att få i Sverige.

Vanilj är en orkidé som är svårodlad hemma, den blir flera meter lång och kräver växthusklimat med mycket hög luftfuktighet och värme. Finns ibland att köpa på större plantskolor när de har s.k. orkidédagar, nu senast såg jag småplantor hos Blomsterlandet i Sisjön (nära Gbg).

Passionsfrukt däremot är en lättodlad lian, de ska vara så som du berättar. Du får ordna en stor klätterställning till den och byta till större kruka allt eftersom den växer. Vattna och gödsla med vanlig blomsternäring. Den kan vara ute under sommaren, lite skyddat och varmt. Välj den sakta att vara ute, några timmar i taget när frostrisken är förbi på sommaren, lyft inte krukan ut helt plötslig bara. Ta in sedan innan frosten kommer om du vill spara den. Den blommar och sätter frukt under sommaren.

Du kanske skulle ha glädje av att läsa böcker om odling av exotiska frukter och om frösådd?

Här några jag kan rekommendera:
http://www.odla.nu/arkiv/rec/91-27-06439-5.shtml (sätta kärnor och frön från frukter)
http://www.odla.nu/arkiv/rec/91-0-010167-2.shtml (om du odlar på en balkong eller uteplats)
http://www.odla.nu/arkiv/rec/91-534-2307-0.shtml (om du odlar ute i trädgården)
http://www.odla.nu/arkiv/rec/rec_57.shtml (om att så olika sorters frö)

Lycka till med dina odlingar!
Sylvia