Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Hur får man till oliver

Hej Sylvia,
tack att du finns o svarar på våra frågor när vi amatörer går bet.

Har två meterhöga olivträd, ett det äldsta, har blommat i flera år men eftersom det inte blir några frukter (eller kallas oliver för bär?) så köpte jag då ett till men det har inte blommat alls trots att jag haft det i två år nu. Varför?

Jag har dom ute på sommaren och har nu sista året prövat att hjälp pollinera lite lätt med pensel. Men det blir inget. Någon teori?

Inger

Odla Svarar: 

Jag har en liten teori, men jag vet inte om jag har rätt: det kan kanske bero på sorten. Vissa sorter är självfertila, dvs. man behöver bara ett träd/buske. Andra är självsterila och man behöver flera buskar. Men om det sedan råkar bli så att sorterna inte passar ihop, så blir det inga frukter ändå. T.ex. sorterna 'Borouni' och 'Sevillano' går inte ihop sinsemellan, ej heller 'Manzanillo' och 'Mission'. Det är dock jättesvårt att veta vilka sorter man köper då de oftast hos oss säljs utan sortnamn!

Det brukar finnas två olika sorters blommor i oliv, med eller utan pistiller. Dessutom är de vindpollinerade, så de bör stå ute under tiden de blommar. Eller så får du försöka med pensel som du säger.

Kan du läsa engelska? Här är en bra sida om oliv, läs t.ex. under Flowers och Cultivars. http://www.crfg.org/pubs/ff/olive.html

Sylvia