Hur får jag bort brännässlor ?

lisel bergman

Ska anlägga en ny liten trädgård på en plats där det förmodligen varit gödselstack en gång i tiden. Problemet är framförallt att där är väldigt mycket brännässlor. Platsen är iordninggjord av grävare men det har redan kommit små nässelskott. Hur utrotar jag dem?

Odla Svarar: 

Hej!

Det är ju så att nässlorna har ett stort, välförgrenat jordsystem i flera våningar som breder sig på stort område via jordstammar och birötter som slår rot åt alla håll. Det är svårt att bli av med allt.

Ett sätt är, om det inte handlar om ett stort område, att gräva upp rötterna med grep. Men här måste man vara mycket noga och inte lämna kvar några småbitar av rötterna, för då slår de rot igen och kommer upp. Sålla gärna all jorden efter att du grävt minst 50-60 cm djupt. Det är enklast att gräva nu på våren när marken är fuktig och mjuk. Lägg inte rotbitarna i komposten sedan utan bränn eller skicka med soporna.

Är det dock väldigt mycket nässlor, kan det enklaste vara att marktäcka området under 2-3 år med rotmatta av den typen man använder vid vägbygge,eller med svart, tjock plast. Du kan sedan odla på väven/plasten i pallkragar under tiden, så marken går att använda ändå. Tack mellanrummen mellan pallkragarna med något snyggt som bark, plattor, sand e.d.

Med vänlig hälsning Sylvia