Hur få lång blomning?

Claes

I vårt lilla bostadsområde har vi en bortglömd och ganska ful gräsyta på 7-9 kvm. Platsen är egentligen strategiskt viktig då det är det första man möter då man passerat grinden. Men p.g.a. av ett illa placerat elskåp känns platsen hopplös.

Nu ska vi dölja elskåpet med en träkonstruktion, som antingen blir en sorts kolonn, i trä,att sätta en kruka eller skulptur på eller en hemmasnickrad soffa att häkta på elskåpet. Markytan runtomkring är tänkt att börja växtsäsongen med hundratals lila krokus. Har tänkt på olika ettåriga sommarblommor, men då blir det ett tomrum mellan krokusens blomningsperiod och sommarblommorna. sedan kanske det inte fungerar med krokuslökar och blomsterland. Bakom den lilla odlingsytan reser sej en rektangulär terracottafärgad vägg.

Har ni ett förslag som ger en fullödig blomning från april till senhöst? Platsen vätter mot väster.

/Claes

Odla Svarar: 

Hej Claes

Många tror att mycket är hopplöst, men det finns ofta sätt att förbättra även för de omöjligaste platserna. Du har ju i alla fall ett västerläge där mycket trivs. Eftersom du gett mig lite information om läge och färger kan jag nog hjälpa dig ganska bra.

Kanske kan du tänka dig att tillverka en fin växtspaljé/tripod i armeringsjärn, minst 2 meter hög över marken och cirka 0,5 meter under marken så den står stadigt. I den kan klätterväxter klänga för att dölja elskåpet. Finns det möjlighet att ha en likadan växtspaljé/tripod en bit ifrån så kan det bli som en markering in till ert område. Rosor blommar länge och kanske en klätterros kan passa i spaljéerna, till exempel Ghislaine de Féligonde som har aprikos toner och passar till väggen bakom.

Nedtill, i bakänden mot väggen till, kan du ha skogskornell, Cornus ´Midwinter Fire´ med fina orangegula vintergrenar. En mycket långblommande och lättskött buske är ju ölandstok. Välj sorterna Abbotswood E (vit) och ´Hopleys Orange´ (orange).

Som en rikblommande kantväxt blir det fint med något i blått, till exempel kantnepeta, Nepeta fassenii, som blommar om ifall ni klipper tillbaka en del efter första blommen.

Till allt detta passar dina lila krokusar väldigt fint och som ett avlösande flor kan italiensk blåstjärna, Scilla italica, passa. Vill du så kan du komplettera med några Allium i bakänden som tar vid efter Scilla. Tänk på att belysning kan ge många trista ytor liv en stor del av året, och det kan vara fint att belysa bänken underifrån.

Att få blom precis hela säsongen kräver en större rabatt, men detta förslag blir fint den största delen av året och till och med på vintern. Att ha en bänk i rabatten låter lite trångt, men kanske kan den placeras bredvid tillsammans med någon fin urna med årstidens blomma.

Lycka till Claes!

Med vänlig hälsning Karin