Hur få bort vresros

Karin

På väg till stranden idag hörde jag Odla i P1. De sa att vresros borde vara förbjudet att odla. Min sambo vill behålla det mesta i trädgården, men han kan inte skilja på ogräs och prydnadsväxter. han visste t ex inte att det fanns stockrosor eftersom han alltid kört över dem med gräsklipparen innan jag flyttade in. Han gav mig trädgården som jag fick sköta som jag vill, men som sagt, han vill helst spara allt.

Nu ska jag använda programmet för att övertala honom. Vi har vresrosor som tagit över ett stort hörn där det antagligen varit rabatt och de växer ut i gräsmattan. Jag har grävt och dragit bort ca två meter för att plantera hostor. Men, hur ska jag göra för att få bort vresrosorna på fler ställen? Räcker det att gräva och dra upp, eller?

/Karin

Odla Svarar: 

Det var mest skämt att det borde vara förbjudet att odla vresrosor. Men de sprider sig ju via rotskott, så på vissa ställen är de olämpliga, som just i en rabatt. Men en ogenomtränglig häck kan de vara perfekta för, då kommer varken två- eller fyrbenta marodörer igenom.

Det bästa är förstås att gräva, men man får gräva rejält då rötterna både är långa och sega. Så det gäller att ta i. Bara kolla noga så att du får med alla rötterna, då även rotbitar kan komma igen som nya rosor.