Hur få bort mahonia?

Sara

Hej Sylvia

I vår trädgård kommer det upp mahonia lite här och var, och jag försöker bli av med den men det är jättesvårt att gräva upp rötterna. Jag tar nya skott så fort jag kan, men det verkar nästan som den har ett rotsystem som går under hela vår lilla trädgård eftersom den ploppar upp på alla sidor. Är det någon tid på året då det är bättre att försöka gräva upp skotten?

Jag vill helst inte använda något gift, men börjar snart bli desperat! Har du några tips?

Tacksam för hjälp!

/Sara

Odla Svarar: 

Hej

Mahonia har långa rötter som kan leva ett underjordiskt liv även om själva mahoniabusken har blivit borttagen. Om du har tagit bort busken, har du fått bort hela stubben också då? Om inte, gräv upp stubben under våren när jorden är mjuk efter vintern och dra upp så mycket rötter du kan, lämna helst inga rötter alls kvar.

En annan variant är att täcka marken med svart markväv så att mahoniaskotten inte kan växa upp, men då måste du täcka hela ytan där mahoniaskott förekommer och antingen odla i upphöjda bäddar eller ramar ovanpå markväven, eller lirka in väven mellan plantorna och täcka med jord.

Den sista utvägen är, som du säger, Roundup. Den har kommit i en ny praktisk behållare med gelé som kan strykas på mahoniabladen som vissnar och tar medlet ner till rötterna vilka dör så småningom. Du får upprepa behandlingen så länge det kommer upp några nya mahoniaskott.

Med vänlig hälsning Sylvia