Hur bli av med knölklocka under rosor?

Anja Rydén

Har massor med knölklockor i en rosenrabatt. Det är där dom har sitt säte, bland rosornas rötter och så sprider dom sig förstås. Kan knappast gräva upp rosorna men funderar om det går att plantera andra envisa växter där som kan hämma knölklockan? Har blodnäva och smultron som gärna vill breda ut sig. Skulle det funka?

Anja

Odla Svarar: 

På knölklocka biter ingenting annat än att man gräver upp dem. Om det är så att du har dem i rosenrabatten, så man kan gräva upp hela rabatten, sålla jorden noggrant och plantera tillbaka rosorna. Därmed inte sagd att man blir av med knölklockorna ändå, det kan finnas små fröplantor och pyttesmå knölar kvar bland rosens rötter eller ännu djupare ner i marken, så noggrann kontroll och ev. marktäckare behövs ändå.

Annars kan man breda ut en svart markväv i hela rabatten, en sådan som släpper igenom luft och vatten men inte växter. Gör hål för rosorna, precis så att bara rosen kommer igenom hålet och vakta sedan noga att det inte kommer några klockor från hålet. Täck den fula markväven med täckbark e.d. som är snyggt.

Sylvia