Hur bli av med jättevallmo?

Agneta

Hur blir jag av med orange trädgårdsvallmo som sprider sig hejdlöst? Jag har försökt gräva upp dem men snart kommer dom upp igen. Nu är jag utled på dem, även om de är vackra.

/Agneta

Odla Svarar: 

Hej

Du är verkligen inte den enda som är utled på dessa jättevallmo, Papaver orientalis, antingen arten, orientvallmon, eller någon av dess gamla namnsorter.

Det är inte så lätt att bli av med dessa vallmo eftersom de sprider sig med både underjordiska rötter och med frö. Det enklaste är förstås att täcka hela landet där dessa orange jättevallmo finns med en tjock, svart rotmatta som hindrar dem att komma upp. Mattan måste ligga kvar i flera år så att jättevallmon verkligen dör av ljusbrist. På mattan kan du odla i pallkragar eller i några snyggare ramar under tiden.

Är det inte möjligt att lägga dit en rotmatta på grund av andra växter, så finns bara ogräsmedel typ Roundup att ta till. Du punktbehandlar alla jättevallmoskott som visar sig tills inga skott kommer mer. Akta så att du inte får medlet på andra växter runtom, då dör de också.

Med vänlig hälsning Sylvia