Hur beskära plommonträd?

Sara

Hej, vårt plommonträd har vuxit sig för stort, både på höjd och bredd, och vi skulle vilja få ner omfånget. Är det bara att klippa in grenarna i lämplig form? Det är också väldigt tätt mellan grenarna så att det blir mörkt och lite fuktigt i trädet, ska man glesa ur för att få mer luft emellan? mvh Sara

Odla Svarar: 

Hej Sara! Plommon tillhör stenfruktsträden, vilka helst beskärs under JAS = juli, augusti, september. Dessa träd behöver ofta inte beskäras alls efter att de växt till sig, utan får vara som de är då, med bara lite gallring vid behov. Dock låter det som att ditt plommonträd kan behöva en ordentlig gallring omkring augusti.

En tät och fuktig krona drabbas lätt av svampangrepp. Kronan ska därför genom beskärning hållas luftig. När kronan blir luftigare så kommer det också mer solinstrålning till frukterna, vilket ger frukten bättre färg och mognad. Ta i första hand bort grenar som är för tätt sittande, som korsar varandra eller är skadade. Sen kan du beskära in de mest besvärande grenarna, men grundregeln är att aldrig beskära grova grenar, för snittytan ska vara så liten att trädet har chans att läka såret genom täcka det med ny bark.

Vänliga hälsningar, Carina