Hur beskära färdig häck?

Karin

Hej

Den ligusterhäck vi planterade för ca två år sedan som färdig häck 150 cm, ser väldigt trött ut på vissa ställen, gles och torr. Nu undrar vi om vi ska gödsla den med något speciellt eller beskära de trötta plantorna?

Vill helst inte beskära eftersom häcken står som insynsskydd och vi köpte ju en färdig häck. Jag kan skicka in bild om det är lättare att se då.

Mvh Karin

Odla Svarar: 

Hej

Dessa så kallade färdiga häckar bör efter etableringen behandlas likadant som om du skulle dragit upp en häck själv från början. Det vill säga, gödsla den varje år med fullgödsel, NPK eller liknande på våren, ge eventuellt häcken mer jord om den sjunkit ihop och vattna vid behov. Klippa häcken kan man också göra precis som man gör med vanliga häckar.

Men eftersom häcken är gles och torr på vissa ställen, låter det som om vissa av häckplantorna inte har etablerat sig som de skall. Jag tycker att du kan ringa leverantören och höra vad de har att säga om saken. Eventuell är de ersättningsskyldiga om inte häcken etablerat sig som den skulle.

Med vänlig hälsning Sylvia