Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Hur beskär jag en Alpklematis

Hej!
I sommarstugan har vi en alpklematis som blommar varje år i månadsskiftet maj-juni. Den är ca 40 år och aldrig beskuren, vad jag vet. Den har börjat se lite risig ut och vi har funderat på att beskära den de sista 5 åren, men vet inte hur vi ska göra. Den växer ihoptrasslad med en hög vit klängros som blommar senare under sommaren. Nu har spaljén och trädet de klättrar mot blåst ner och vi måste göra något radikalt. Rosen har vi beskurit då och då genom att ta bort de grenar som vuxit sig för långa. Hur kan vi beskära klematisen så den överlever?

Hälsningar Inger

Odla Svarar: 

Du kan klippa ner den till ca. 50 cm ovan mark om du måste, men annars behöver Clematis alpina inte beskäras, endast putsas så att den ser snygg ut. Så om du inte behöver ta ner hela rankan, kan du endast putsa bort det risiga nu på våren.

Sylvia