Hur bekämpar man revsmörblomma och knölklocka?

Tomas Edvardsson

1. Revsmörblomman: Den har totalt tagit över min gräsmatta... 2. se bild - jag vet inte vad det är... Hur gör man på bästa sätt? // Tomas

Odla Svarar: 

Hej,

revsmörblomman förökar sig både med frö och utlöpare. Klipp bort blommorna innan de sätter frö, hela växten med rötter och utlöpare måste rensas bort för hand med ogräsjärn eller liten spade. Alla växtdelar måste bort, om man lämnar en liten bit kvar slår den nämligen lätt rot igen. Den andra växten tycker jag ser ut som en knölklocka, Campanula rapunculoides, den får bladrosetter första året vilket det ser ut som på bilden och sprider sig till fler bladrosetter år två samt utvecklar rotsystemet, år tre kommer blommorna som är väldigt lik den vanliga blåklockan.

Knölklocka är ett av våra värsta ogräs. Att dra upp plantorna med rötter är ingen bra idé, varenda liten rotbit som fortfarande är kvar bildar ett nytt bestånd, även skadade rotbitar gör detta. Prova att ryck bort bladrosetterna innan rotsystemet utvecklas. Man kan även täcka marken i några säsonger för att bli av med dem eller så gräver du ner en rotspärr runt ditt bestånd så de inte kan sprida sig. Se till att klipp av alla blommor innan de sätter frö. Knölklockan sprider sig även med frö.

//Anna Theorin