Hur bekämpa mjöldagg?

Eva

Jag har länge haft problem med mjöldagg på flera av mina växter. Började med att spruta olika tvållösningar (och KOH) under 2-3 år, men de hade ingen som helst effekt, så jag gav upp och tog till Baymat rosenspray mot svampangrepp (mjöldagg, svartrost på rosor) innehållande bitertanol 0.075 vikt%. Den hjälpte bra, när allt annat jag testat inte funkade. Nu går den sen förra sommaren inte att få tag i, och jag saknar den! Inget annat har hjälpt. Efter den försvann har jag även testat Kumulus, men det är bökigt att blanda och inte lika effektivt.

Vad ska jag göra? Finns det nån chans att få tillbaks tillgången till Baymat Rosenspray, det enda som hjälpt mig? Eller är Kemikalieinspektionen helt låst i sitt beslut?

/Eva

Odla Svarar: 

Hej

Det stämmer att Baymat är borttagen av Kemikalieinspektionen, de ställer extra höga krav på konsumentprodukter och vi i Sverige är en liten marknad. Den kan finnas till salu utomlands.

För dagen har vi inget riktigt effektivt svampmedel i handeln, men om du besöker ett gardencenter så kan de nog ändå hjälpa dig. Svavel har effekt, så testa gärna igen med Kumulus, men börja redan innan mjöldaggen har fått fäste.

Med vänlig hälsning Sylvia