Hundurin på tuja

Charlotte

Vi har problem med att folk låter sina hundar kissa på våra tujahäckar som står ut mot gatan. De yttersta buskarna är nu helt kala nertill och brun- eller svartbrända. Finns det något man kan göra för att hundarna inte längre ska vilja kissa på våra buskar?

/Charlotte

Odla Svarar: 

Hej

Det är tyvärr ett problem som drabbar många som har tujahäckar. Det är inte bra bra alls med frätande hundurin på tuja eller någon annan barrväxt, det kan inte rekommenderas att plantera barrväxter som häck mot allmänning om det rastas många hundar där. Som du ser så blir tujans barr bruna och dör och även veden kan ta skada eller till och med dö så att inga nya skott växer på den döda veden.

Tyvärr är det svårt att säga till alla som rastar sina hundar att inte låta hundarna urinera på häcken. Folk tänker helt enkelt inte på det. Det finns dock ganska snygga skyltar att köpa där det finns bild på en överkorsad kissande hund, eller så kanske du kan måla en skylt själv? Placera skyltar i båda ändarna av tujahäcken.

Sedan finns det medel som du kan spreja på tujahäcken som heter Fyy och liknande, men du får hålla på och spreja om och om igen och de är inte särskilt effektiva.

Du kan också sätta upp ett lågt spjälstaket eller bara stolpar utefter häcken på utsidan, staketet hindrar ju i alla fall hunden att urinera direkt på tujan och de kanske väljer hellre stolpen än tujan.

I forumet här hos Odla.nu finns inlägg om samma problem som ditt: Kissande hundar

Med vänlig hälsning Sylvia