Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Humlor

Både min syster och jag har i vår ungdom jobbat på Utsädes-föreningen i Svalöv. Vi korsade vit- och rödklöver och räknade humlor. Idag har jag en otrolig mängd goa humlor på mina bolltistlar. Vissa av dem ser ut att vara "helt väck". Kan det finnas något knarkaktigt i blommorna?

Vid korsningen av vit- och röd-klöver gjorde man lite olika beroende på just bin och humlor. På vitklöverna togs bara bort de understa blombladen - på rödklövern togs hela blomklasen bort. Tydligen pollinerade ej humlorna rödklöverblommorna utan stack hål på struten.

Intressant att veta vad som finns i bolltistlarna som gör våra kära humlor lite dinga.

Hälsningar
Ingela

Odla Svarar: 

Jag hade mina föraningar om att det kan vara sockerarter som jäser och gör bina rusiga. Men för att vara säker på så frågade jag även Göteborgs Botaniska.

Sylvia

Så här säger intendenten Magnus Neuendorf:

Ja, jag känner till att humlor kan bli berusade vid besök i blomställningarna av Echinops. Där jag växte upp i utkanten av Skövde hade vi en stor trädgård med flera bestånd av bolltistlar och vid flera tillfällen såg vi en massa rusiga humlor på dem. Jag har letat en del på nätet och i litteraturen men inte hittat något vettigt ännu. På ett ställe såg jag något om att humlorna blev berusade av pollen, men det tror jag inte på.

Det kan vara så att sockret i nektarn vid viss väderlek jäser och det bildas alkohol. Jag har inget minne av att humlorna dör. Så är det med lindnektarn som vid speciella väderleksförhållanden bildar en invert form av en sockerart (molekylen är spegelvänd) som humlorna normalt äter och förbränner. Men den här inverta formen förmår de inte bryta ner utan äter magen full och sedan svälter de ihjäl eftersom bränslet tar slut och de inte kan flyga vidare.

Skogsknipproten, Epipactis helleborine, och några andra arter i släktet har narkotisk nektar och den är alltid narkotisk. Den pollineras främst av getingar som blir fullständigt omtöcknade.