Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Humle, Humulus Lupulus Arius

Hej!
Hoppas jag skriver till "rätt" person ...
Planterade i våras 4 st humle (Humulus Lupulus Arius) för att skydda mot insyn till grannen. Till en början tog sig alla plantor alldeles utmärkt och jag "gnuggade händerna" i förtjusning över att ha "lyckats" ... väl hemkommen från två veckors semester är samtliga blad fullständigt ihåliga. Med tips från grannen började jag ta död på små ljusgröna maskar som enligt grannen var boven i dramat. Sprayade också humlen (och kaprifolen som också klättrar men är angripen av små äckliga saker som helt "äter upp" alla knoppar ...) med vatten/grönsåpa.

Hittar nu inga maskar längre men de blad som kommer på Humlen är "torra" och bruna, tom de utslagna bladen som finns har efter min "behandling" blivit bruna och fnasiga i kanterna. Just nu ser mitt tilltänkta insyns-skydd inte alls särskilt "friskt" ut. VAD ska jag göra? Har Humlen mått dåligt av min "såpa-kur" eller är den angripen av annat? Hittar med jämna mellanrum små flugor på Humlen (likt blom / banan-flugor) - är dessa den nya boven? Kniper också sönder små samlingar av gulaktiga "ägg" (liknar mini-löjrom ...) på undersidan av Humle-bladen ... tycker jag gör ALLT. Men inte är det vacker som det ser ut nu!! Har jag missat ngt?

TACK x 1000 för din hjälp ... /Christina

Odla Svarar: 

Du har nog haft ett angrepp av trädgårdsfly eller liknande, de gröna maskarna. Men det angreppet är nog över nu. Humle är lite känslig för blåst och då blir bladen lite tuffsiga och bruna. Humle drar till sig en massa insekter som inte gör någon skada. T. ex. flugorna. Se till att den har vatten och se detta år som ett etableringsår så kommer den igen och blir fin nästa år. Kanske var din såplösning för stark. Det behövs bara lite för att insekterna ska kvävas. Ta det lugnt. Humle är seglivat.

Göran