Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Humle och bladlöss

Hej,
Jag har haft humle som insynsskydd utanför min balkong i 4 år och den har vuxit snabbt och är stor och dekorativ. Problemet är att i år och 2 tidigare somrar är/har den varit full av bladlöss och min fråga är om humle är speciellt attraktiv för bladlusen? Om så är fallet skulle jag vilja ta bort den och byta till någon annan klätterväxt, snabbväxande - vad kan passa?

Jag bor i Stockholm och balkongen ligger i söderläge och i marknivå så jag kan plantera på friland.

Tacksam för svar.
Kicki

Odla Svarar: 

Den är väl inte mer attraktiv än något annat, men dessa torra somrar vi haft sistone har gynnat angreppet. Det finns naturliga fiender som nyckelpigor och blomflugelarver m.fl. som äter bladlöss, men ibland räcker inte dessa till. Pröva först att varje dag spola humlen med vatten från slangen med högt tryck så att lössen ramlar ner, de orkar inte klättra upp igen och samtidigt får humlen vatten som den säkert behöver nu i värmen. Om detta ändå inte hjälper så pröva med att klämma ihjäl så mycket du kan och sedan behandla med något pyretrum-medel eller Provado-spray. Behandlingen behöver oftast upprepas några gånger med några dagars mellanrum.

Sylvia