Höstsådd

Maj-Britt Nygård

Läste just om höstsådd o undrar om jag kan så någon av följande som höstsådd eller är det bättre att vänta till våren: Trollius europaeus, Gentiana acaulis och Leontopodium alpinum, Edelweiss. Har fått dessa frön som present från Österrike och vill göra mitt bästa för att få dem att gro o växa Maj-Britt

Odla Svarar: 

Hej!

Alpina växter påstås vara både kall- och varmgroende, beroende på vilken källa man tittar. Så det är ju bra om du testar med olika metoder:

Edelweiss: Leontopodium alpinum: Så i kruka ute i mitten på februari. Gror då i slutet av april. Testa också att så inomhus på våren, dör en vanlig förkultivering.

Alpgentiana, Gentiana acaulis: Så i kruka inomhus i januari-maj. Täck med ett tunt lager smågrus eller perlit. Om det inte gror inom en månad, placera sådden i kylskåp ca en månad. Placera den sedan utomhus i skuggläge. Kan även höstsås september-november utomhus i krukor, i kallväxthus eller på bänk. Ös gärna på snö.

Smörboll, Trollius europaeus: Så i kruka inomhus på vårvintern. Täck med ett tunt lager smågrus eller perlit. Låt stå i rumstemperatur och fuktigt en månad, placera sedan sådden kallt (-5°C) ca en månad. Därefter utomhus i skuggläge. Du kan även så i september-november utomhus, i kallväxthus eller kallbänk. Täck sådden med snö.

Lycka till med sådden! Sylvia