Hösthallon Diana

Wilgot

Tidigt på våren förra året (2010) planterade jag två Diana hösthallonplantor i min trädgård. Det blev ingen frukt den hösten. Jag behövde flytta plantorna till annan plats i trädgården. Den ena plantan skar jag ner helt, som det sägs att man ska göra med hösthallon efter skörd då ju de ska ge frukt på de nya skott som kommer på våren. Den andra däremot kunde jag bara inte klippa av då den var så frodig, fin och lång.

Vad hände? Jo just nu (augusti 2011) ger den stängel som jag inte klippte bort åtskilliga härliga hallon, medan de stänglar som växte upp under denna sommar på den andra plantan inte har gett några tecken på vare sig blommor eller bär. Det ser ju alltså ut som om man på hösten INTE ska klippa av sommarens gröna stjälkar!

Hur förklarar ni detta? Jag har lapparna runt plantorna kvar. Där står Diana Hösthallon - inköpt på Plantagen i Barkarby, Järfälla.

Mvh Wilgot

Odla Svarar: 

Ja, det är just det: man ska skära ner den efter skörd! Men det var ju ingen skörd! Så då ska man inte skära ner heller.

Jag tror nog att även den du skar ner ger skörd nästa år om du inte tar bort de gröna, unga skotten nu om den nu inte ger skörd.