Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstgräva lerjord

Hej, Jag har lite funderingar på att ta en kolonilott med lerjord. Jag har en redan, men där har jag gjort det lätt för mig genom att odla i pallkragar. Jag skulle nu vilja försöka ge mig på lerjord även om det är lite avskräckande.

Jag hade tänkt att höstgräva den, mylla ner kogödsel och sedan täcka med marktäckväv för att börja så till våren. Kan man göra så? Kan man täcka med marktäckväv efter höstgrävning? Bör man plantera enbart potatis till våren för att luckra upp jorden?

Eller kan jag t ex börja med ett tomatland, ett område med squash och ungefär halva kolonin som en mormorsträdgård?

Det finns också gamla vinbärsbuskar och hallonbuskar, jag antar att man ska rensa ut och beskära men gör man det till hösten eller våren? Det var många frågor men hoppas på svar! Med vänlig hälsning, Eva

Odla svarar:

Hej!

Visst kan du göra som du säger, höstgräva, gödsla och eventuellt täcka jorden om du vill.

Det måste ju inte vara enbart potatis men den kraftiga jordbearbetningen som man gör med potatisen med kupning etc. gör att jorden luckras upp ytterligare. Men du kan säkert ta en del till annat än potatis. Bara luckra upp, täck med färsk gräsklipp och håll efter ogräset.

Vinbär beskärs på hösten. Grenar som växer ner mot marken klipps bort, liksom svaga och gamla grenar. Busken ska vara luftig. Det ger bättre skörd med större och sötare bär. Svarta vinbär kan beskäras hårdare än de vita och röda.  De svarta ger nämligen bär på ettårsskotten, vilket inte de vita och röda gör. Man bör beskära så hårt att de äldsta grenarna inte är äldre än fyra år. Knappt en tredjedel av busken kan skäras bort varje år. Med de röda och vita får man vara försiktigare.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB