Höstanemon - planteringsförslag

Anna

Hej

Jag har införskaffat en höstanemon som jag tycker är väldigt vacker. Tills vidare får den bo i en kruka, men jag funderar på utplantering i en liten rabatt. Jag vill då plantera den tillsammans med något annat, för att få något vackert hela säsongen. Då menar jag att plantera dem i/på varandra, för att avlösa på samma plats, och tänker mig 1 eller kanske 2 andra växter (vår/försommar + högsommar).

Hur är det med höstanemonen, när tittar den upp ur jorden för året?

Jag funderade på vitsippa eller annan anemon. Vore det en lämplig kombination med hänseende till säsongsavlösning? Beroende på när höstanemonen tittar upp, kanske den även kan vara lämplig för att dölja vissnande vårlökar? Ge gärna förslag på passande växter! Lättskötta, perenner eller vårlökar, helst i någon av färgerna rosa/lila/blå/vit.

Anemonen ska vara invasiv, har jag läst. Här ska den utgöra en egen liten "ö", omgiven av gräsmatta. Räcker gräsklippningen för att hålla anemonen på plats, eller bör jag sätta rotspärr?

Tacksam för din hjälp!

/Anna

Odla Svarar: 

Gör en plantering med olika perenner och vårlökar. På varandra bör man inte plantera dem, men gärna med några dm mellanrum.

Planteringen kunde starta med vårlökar, typ vita poetnarcisser och ungerska (vita) blåsippor eller dylikt. Sedan kan det komma upp löjtnantshjärta och bollökar, eventuellt vita även de, från en bädd med låga nävor, typ biokovonäva.

Sedan, när dessa gjort sitt, har anemonen säkert kommit igång och kommer upp från bädden med nävorna. Eventuellt kan du plantera in några iris också som blommar något senare än vårblommorna.

Det brukar räcka med gräsklippning men det skadar aldrig med rotspärr!!