Höstanemon

Jag tror blomman kallas höstanemon, bladrosett lågt ner och en stängel som går högt med rosa enkla blommor, tänkte ha den intill hörnet av vårt uterum öster/söderläge(zon1-2) men vad skall jag då samplantera med som blommar lite tidigare men som ändå inte stör höstanemonerna och tvärtom?

Hur många plantor tycker du jag ska köpa för att det skall bli ett fint hörn?

Sylvia

Odla Svarar: 

Du kan plantera höstanemonerna längst in, men tänk på att den sprider sig lätt! Ordna en rotspärr så att den inte tar över hela rabatten.

Då jag inte vet hur stor din rabatt är så kan jag inte heller säga antalet plantor, men räkna med ca 1 st per 50 cm.

För att hålla oss till det rosa som jag antar passar med husfärgen eftersom du tänker plantera anemoner? Om vi ska börja från våren, så sätt lökar på några rosa tulpaner och rosa spanska hyacinter. Plantera sedan t.ex. en rosa pion intill så att den täcker över de vissnande lökbladen.

När pionen har blommat klart, ta bort de vissnande blomresterna. Intill den kan du ha rosa stjärnflocka, dito trädgårdskungsljus och röd solhatt 'Magnus'. Ev. även andra rosa perenner om du har plats, jag vet ju inte ytan. Men plantera hellre flera av samma sort än 1 av varje (av pion räcker det säkert 1 st i hörnet!) så att det inte blir plottrigt.

Gör kanten av t.ex. gråbladiga lammöron och dito krypmalört.

Sylvia