Hortensior och clematis

Kenneth Nygrén

Hej!

Säsongen har kört igång på allvar även här i Finland. Den här gången ställer jag ett par frågor gällande hortensior i allmänhet: Jag har inte kvar det exakta namnet på dem men den ena frågan gäller en massa klena skott som dyker upp runt busken, torde vara snöbollshortensia, (som nu är två år gammal). Borde jag ansa bort en del så växten skulle koncentrera sig på endast ett mindre antal stänglar? Och den andra frågan gäller en annorlunda Hortensia, en blåblommande, mera sådan man årligen också kan köpa för innebruk: Skall jag vänta på att "fjolårsstänglarna" blir bladbeklädda, vilket de sakta men säkert verkar bli, eller skall jag klippa ner dem och även här låta växten satsa på de lägre, nyare utstickarna?

Lite liknande problemställning har jag med en clematis: Det är fråga om en mera buskartad sådan, som endast blir ca en meter hög och inte just bildar några revor, (blommar sent). Däremot en massa skott -säkert 30 som bäst. Borde jag gallra bland de nya skotten och låta färre få all kraften?

Tacksam för svar

Odla Svarar: 

Snöbollshortensia?? Du menar kanske snöbollsbuske, Viburnum opulus 'Pohjan Neito' eller liknande sort? Om busken endast är 2 år gammal, bör du låta grenarna vara, dess växtsätt är ganska tätt och yvigt.

Låt den blåa hortensian också behålla åtminstone en del av de gamla skotten, den kan vara en sort som blommar på fjolårsved. Svårt för mig att veta utan det exakta sortnamnet. Men det brukar ju visa sig när busken börjar blomma.

Jag tror din klematis är en styvklematis, Clematis recta, d v s en örtartad sort som beter sig som en perennaväxt. Denna brukar också bilda yviga buskar som man inte behöver gallra, de blommar fint ändå.

Mvh Sylvia!